יום שלישי, 27 בינואר 2015

בבקה שוקולד

כבר חצי שנה או יותר שהמחשב שלי גוסס...
עושה קולות של מסכן מתאמץ
לא עושה מה שמבקשים ממנו
כובה בלי התראה
לא נדלק
עושה טובה שזז..
קניית מחשב חדש נדחתה ונדחתה
בסוף הוזמן המחשב החדש
וכשזה הגיע, כאילו הישן הרגיש שהוא יכול למות סופית
ומת!
רגע אחד עוד גימגם תוך כדי.עבודה.. ורגע שני ריח שרוף מחריד שהבהיר דבר אחד- הסוף הגיע...
הבעיה עכשיו היא שלאורך כל זמן הגסיסה שלו, לא ממש התפנתי להעביר ולשמור קבצים ( כן, פויה לי ! )
אז עכשיו צריך לשחזר ( לנסות להציל...)
די עצוב

בעיה נוספת עם מחשב חדש היא התקנה של כל מיני 'דברים'... כמו למשל התוכנה של המצלמה...
אני לא מתעסקת עם הדברים האילו, ותלויה לחסדיהם של שאר בני הבית היותר טכניים
אז אני מחכה...

בנתיים את התמונות הבאות צילמתי עם הטלפון.. לא מדהים, אבל זה מה שיש לבנתיים עד שהעסוקים יתפנו אלי...

עידכון: כל הקבצים חולצו מהמחשב הישן בשלום.
עכשיו מחכה להתקנה של התוכנה של המצלמה....



הבבקה הזו עשתה רושם מדהים. ( בבקה שוקולד של מרתה סטיוארט )
פעם ראשונה שהכנתי אותה, אפילו בעל הבית שלא אוהב מלית עשירה בשמרים שלו, אמר שזה ממש טוב.
היתה לי בעיה קטנה עם הבצק. הכנתי חצי כמות ( הכמות המקורית היסטרית ) ולא קראתי ( פויה ) את כל דרך ההכנה ( כי אני הרי יודעת להכין בצק שמרים ) ושמתי יותר מדי ( הרבה יותר מדי ) חמאה...
בסופו של דבר יצא בצק עשיר ומדהים ( אגב, אם עוד לא אמרתי את זה, אז בצק שמרים עשיר בחלמונים ו/או חמאה, יתפח יותר לאט והרבה פחות..) אבל זה לא אומר שהוא לא יצליח.
בכל מקרה, נסיון שני ויותר מדויק עם שימת לב לתהליך העבודה, הניח תוצאה די דומה בסופו של דבר
 ובעיקר מסקנה אחת ברורה- אני נשארת עם המתכון לבצק שמרים שלי (!) ומילה לעצמי- תפסיקי כבר להתפתות לנסות בצקים אחרים כל פעם, כי ממש אין צורך כשיש מתכון מנצח!
אבל מה כן- המלית... אוי המלית.....
המלית משנה את כל הסיפור.
וכמובן שגם כאן לא נצמדתי להוראות או למתכון :)

אז מה יש לנו בסופו של דבר...
ממליצה להשאר עם המתכון שמרים הזה
שמרים

4+ כוסות קמח ( אפשר רגיל אפר שטיבל שמיוחד לשמרים, לא זוכרת מספר )

חצי כוס סוכר
200 גר חמאה רכה
כוס חלב 
2 ביצים
1 חלמון
גרד לימון
שקית שמרית

לשים את כל הנ"ל בקערת המיקסר, ללוש לפחות 7-9 דקות תוך כדי הוספת קמח אם צריך אבל לא יותר מדי- הבצק יכול להשאר דביק .
להעביר למקרר להתפחה של מינימום שעה. אפשר גם ללילה, אין בעיה.

לרדד- למלא.

המלית הפעם  שמספיקה ל 2 עלים גדולים ( מלית מנצחת )

גנאש שוקולד  שזה-
1 שמנת מתוקה
200 גר שוקולד מריר
לחמם שמנת לסף רתיחה, להוסיף שוקולד, להסיר מהאש, לערבב עד שהשוקולד נמס. לקרר ( לא במקרר ) עד שקר וניתן למריחה.
 על הגנאש מפזרים קקאו עם סוכר ( חצי כוס סוכר, + 2-3 כפות קקאו, וקצת קינמון )

מגלגלים טוב, עד שנוצר גליל ארוך. ואז מתחילים לסובב את הגליל על משטח העבודה , כמו בורג, כל צד לכיוון אחר. לעשות את זה בעדינות, יתכן והבצק יקרע טיפה בחלק מהמקומות, אז לעבוד בזהירות. תוך כדי הסיבוב הבצק קצת נמתח ונותר בסופו של דבר גליל יותר ארוך.

את ה" בורג" הזה מקפלים ל 2 תוך כדי סיבוב ( ליפוף ) של חצי אחד על השני . הכל על משטח העבודה על מנת שלא יתפרק, ואת זה מעבירים  בזהירות לתבנית אינגליש עם נייר אפיה.
הסיבובים יתנו בסופו של דבר את הקיפולים הרבים שיתקבלו בתוך העוגה, ככה שיהיו הרבה שכבות של בצק ומלית.

כשהבצק בתבנית, ניתן להבריש עם טיפת שמנת מתוקה ( לא חובה )

לתת לבצק לנוח עוד איזה חצי שעה, לחמם תנור ל 180
לאפות עד שמשחים, וקיסם יוצא כמעט יבש.









                                          עלה עם גנאש.... בתוספת סוכר ואבקת קקאו 



                                                      גילגול לא הדוק של העלה

     

                                                              סיבוב לשני צדדים



                                                         גליל מסובב על עצמו, מקופל ל 2





                                               בתבנית, לפני התפחה שניה



                                     עם קצת שמנת מתוקה, לפני אפיה   -  ואחרי !



                


יום שישי, 23 בינואר 2015

עוגת שוקולד בירה של נייג'לה

מזה הרבה שנים שאני פתאום רוצה קיץ !
באמצע החורף. 
זה לא קרה לי.
אני מאילו שכל עונה " בסדר" להם.  (  במיוחד כשחיים בארץ והחורף הוא קל, הקיץ, ברובו נסבל, והסתו והאביב מינורים ביותר )
אבל השנה - די!!
לא אכפת לי מהגשם. או הקור.
שנה ראשונה שיש לי מתחילת החורף נעליים מתאימות, ופעם ראשונה שאני זוכרת את עצמי  לובשת גם חולצה עם שרוולים ארוכים , בנוסף למשהו עליון. מסתדרת.
אבל הצינון\מחלה האינסופיים האילו כבר עברו את גבול הטעם הטוב.
וכן, התחסנתי נגד שפעת.
ולא, אין לי שפעת... ( רק זה חסר )
אבל בכל זאת הצלחתי לחלות במשהו.
ואני מאשימה את החורף, זה ברור! בקיץ לא חולים ככה.
אז אני רוצה קיץ!
בגדים קצרים, כפכפים, שמש, בריכה. 
וגם לחות, מאורר צמוד, והרבה מקלחות.
נשבר לי מהחורף השנה. 




איך לא הכנתי את העוגה הזו קודם, לא ברור.
כבר שנים היא אצלי בתכנון, אבל משום מה לא יצא.

באחת מאפיזודות נדודי השינה של השבוע החולף, תוך כדי שיטוט ברשת, נתקלתי שוב בעוגה, והחלטתי שעל הבוקר אני מחפשת בסופרמרקט השכונתי את הבירה הנדרשת. אם תהיה, אני אכין את העוגה.
למרות שאני בסופרמרקט כמעט כל יום, לא היה לי מושג איפה מדף הבירות. שני סיבובים מהירים בכל הסופר, ומצאתי אותו. ולהפתעתי, גם את הבירה ! מי היה מאמין ?! ( סופרמרקט בעל מבחר דל יחסית )
לפי המתכון, חשוב להשתמש בבירה של guinness ואם יש אצלי בסופר ה $%#&, אז כנראה יש בכל מקום :)

יש כמה ורסיות לעוגה הזו, החלטתי להיצמד למתכון של נייג'לה.
אני זוכרת את הפעם שראיתי אותה מכינה את העוגה ( למה בדיוק אני מקדישה מקום בזיכרון של המוח שלי חחח ) התיאורים שלה של אוכל, במקרה הזה של צבע העוגה, עשו לי את זה ( אפילו שאני לא יכולה כמובן לטעום, גם קמח, גם בירה, אבוי! )
המתכון בגרמים- לשקול!

עוגת שוקולד עם בירה של נייג'לה

לחמם תנור ל 180

תבנית 24

250 מ"ל בירה guinness
250 גר חמאה חתוכה לקוביות
75 גר קקאו
400 גר סוכר לבן
142 מ"ל שמנת חמוצה
2 ביצים
כפית וניל
275 גר קמח
2 וחצי כפיות סודה לשתיה

בסיר בינוני  להמס חמאה בבירה. להסיר מהאש.
להוסיף סוכר וקקאו. לערבב טוב
להקציף יחד ( אפשר במטרפה ידנית ) שמנת חמוצה, ביצים ווניל
להוסיף את השמנת\ביצים, לסיר. לערבב.
להוסיף קמח וסודה.

לאפות עד שקיסם יוצא יבש, בין 45-60 דקות

לקרר.

נייג'לה מצפה את העוגה בקרם של גבינת שמנת (300 גר ) , אבקת סוכר ( 150 גר ), שמנת מתוקה ( 125 מ"ל ): לערבב טוב גבינה וסוכר, להקציף שמנת מתוקה ולערבב, למרוח על העוגה.
אני וויתרתי, העוגה מספיק רטובה וחלק מבני הבית לא מתים על גבינת שמנת ( לא מבינים כלום!! )










יום ראשון, 18 בינואר 2015

מאפינס ( או עוגה ) בניחוח פרי הדר נ"ג

כבר חודש שאני "חולה".*
לא ממש חולה, אבל גם לא בריאה.
התחיל מצינון קל, שאחרי שבוע וחצי שבועיים שלא עבר , הפך כנראה לסינוסיטיס.
בסופו של דבר החלטתי ללכת לרופאה. ואחרי שני ביקורים אצלה, החליטה לתת אנטיביוטיקה.
האנטיביוטיקה עשתה בלאגנים בבטן ( כבר חודש + בהתקף קוליטיס..אבל מי סופר ?! )
עם סיום התרופה, לא הרגשתי בריאה, צינון נשאר, כאבי ראש ירדו לרמה כזו שלא מצריכה כדור  ( או גיליוטינה ..)
עם כל השמח הזה, חוש הטעם יצא לחופשה, וגם הכוחות לא משהו, ככה שבישולים ואפיה נשארו במסגרת הדברים המוכרים והמהירים שאפשר לתקתק.

לכבוד זה שהאף הפסיק לנזול ( ואולי גם חוש הטעם והריח יחזור בקרוב ) החלטתי להכין לעצמי עוגת בניחוח חורפי של תפוזים.
בדיוק  cannelle et vanille העלתה מתכון לעוגה כזו, אז החלטתי לנסות.


* אני לא אוהבת להיות חולה..
לא אוהבת לשכב או לנוח, בטח שלא להישאר בפיג'מה ( שאין לי ) או אפילו טרנינג.
ממשיכה כרגיל, אבל עם פחות אנרגיה.

מאפינס ( או עוגה ) בניחוח פרי הדר נ"ג

לחמם תנור ל 180

תבנית אינגליש קייק או עטרות למאפינס.

כוס ( 140 גר קמח אורז מלא )
חצי כוס (  50 גר ) קמח שקדים
רבע כוס ( 30 גר ) קורנפלור
חצי כפית אבקת אפיה
רבע כפית סודה לשתיה
חצי כפית מלח
כוס ורבע ( 250 גר ) סוכר חום בהיר ( דמררה, קנים )
2 כפיות גרד לימון
2 כפיות גרד תפוז
כפית וניל
חצי כוס יוגורט יווני ( או שמנת חמוצה )
3 ביצים

להקציף יחד חמאה , סוכר, גרד לימון ותפוז
להוסיף ביצים אחת אחת
להוסיף את כל היבשים והיוגורט.
לערבב יחד עד שהכל אחיד.

לשמן תבנית ( או להשתמש בנייר אפיה )
לאפות עד שקיסם יוצא נקי

















יום חמישי, 8 בינואר 2015

עוגיות לינצר


ילדה אחת התלוננה: אין גיוון בעוגיות ( עכשיו לדמיין אותי עם פרצוף המום )
עוגיות שוקולד צ׳יפס  עם תוספות שונות ומשונות - זה לא גיוון.
אז הנה גיוון! ( נתעלם לרגע מהעובדה שכרגע בפריזר אין שום קופסה של עוגיות שוקולד צ׳יפס, ואולי 4-5 קופסאות של עוגיות אחרות, ושאותה ילדה כשנשאלה ביום ראשון איזה עוגיות היא רוצה לקחת לצבא,  אמרה: את השוקולד צ׳יפס )

אז הנה עוגיות לגמרי אחרות.
מתכון מהספר של אליס מדריץ׳
את העוגיות הבאתי לחברים שהוזמנו אליהם להדלקת נרות, והיתה התפעלות רבה מהן.



עוגיות לינצר אליס מדריץ'

כ 30  עוגיות, תלוי בגודל

כוס + 2 כפות קמח
רבע כוס שקדים
רבע כוס אילסרים ( אגוזי לוז )
רבע כוס סוכר
קורט מלח
טיפת קינמון
טיפת תבלין ציפורן טחון ( טחונה ?)
113 גר חמאה רכה
חצי כפית גרד תפוז

ריבה, או נוטלה

לערבב יחד במעבד מזון את הכל ( מלבד הריבה ) עד שמתקבלים פירורים שמתחילים להדבק יחד. לעצור את פעולת המעבד. ליצור כדור, ולקרר לפחות שעה שעה במקרר.

לחמם תנור ל 170
לרדד לעובי חצי ס"מ, ולקרוץ עיגולים או פרחים, או מה שמתחשק.
בחלק מהצורות קורצים חלון קטן ( שהריבה תציץ )
מסדרים על תבנית עם נייר אפיה ואופים 10-12 דקות עד שמשחימים קצת.
מקררים

שמים על עוגייה קצת מהריבה ( או נוטלה ) וסוגרים עם עוגייה עם חלון.



העוגיות שהכנתי עם 3 ריבות ( תות, פיטנגו, מישמיש. ) וחלק עם נוטלה לטובת המוזרים שלא אוהבים ריבה..












יומולדת לקוליטיס- מזל טוב..

שלוש שנים עבור מאז אובחנתי עם קוליטיס
ולכבוד יום הולדת 3, המחלה החליטה לעשות התקפה קטנה ( שלא אשכח שאני חולה בה חלילה )
חודש לפני התחילו קצת תסמינים, חשבתי שעם הפסקה באכילת גומרים פחות ידידותיים למחלה, יהיה שקט, אבל לא.
טיפול מקרי בשן, ( עם כל מיני תרופות ) וסינוסיטיס קשה עם אנטיביוטיקה, רק החמירו את הענין.

אז איך זה לחיות עם קוליטיס ?
לא מעט כאבי בטן, ביקורים בחדר הקטן, וזה ביום רגיל.
ולא, החלק של ירידה במשקל, לא ממש עבד אצלי. נהפוך הוא.
אחרי ההתקף הראשון, ההוא של האיבחון, לקח כשנה וחצי עד שחזרתי לאכול מסודר, ירקות, פירות, ולעשות פעילות גופנית.
למרות שלא הייתי בהתקף, הגוף עוד היה חלש, יותר מחצי שנה אחרי ההתקף הראשון, עדיין לא ישנתי לילה שלם ברצף, ככה שלעשות ספורט, לא בדיוק היה הכי בראש סדר היום שלי.
אחרי שנה וחצי, לקחתי את עצמי בידיים, חזרתי לאכול מסודר, לעשות הרבה ספורט. ירדתי בשנה וחצי 22 קילו. הרגשתי מעולה !
ואז, אחרי טיול של 3 ימים , בום. הקוליטיס מרים ראש.
היום , כחודש וחצי אחרי, לפני טיפול נוסף, שוב לא ישנה בלילות, שוב לא יכולה להתרחק מהבית ליותר  מחצי שעה במקרה הטוב. קצת סיוט.
אבל שומרים על אופטימיות.
יש כאלו במצב הרבה יותר קשה. ואני מקוה שכמו שאני עכשיו יהיה הגרוע מכל אי פעם., כי עם זה, אני יודעת ויכולה להסתדר.
אני גם נותנת לעצמי רק עד סיום האנטיביוטיקה, לחזור לשחות, לצעוד, ולאכול סלט.
מי ששואל... החיים ממשיכים כרגיל. ( מלבד הספורט והסלט ) למרות שאני לא ישנה, ומתמרנת כמה לאכול לפני שאני יוצאת מהבית לכמה שעות ( יותר נכון, כמה שעות לא לאכול לפני.... ) ועושה את כל השאר כרגיל.
זה מה יש, ועם זה צריך להסתדר.





לפעמים המצלמה של הטלפון אפילו בסדר :)


יום חמישי, 1 בינואר 2015

ג'חנון- תוצרת עצמית !!

אני אתחיל בזה שאגיד שאנחנו בכלל לא מאוכלי הג'חנון.
אני חושבת שלפני גיל 20+ לא ידעתי בכלל על קיום הדבר הזה. ( וטוב שכך )
אני, מן הסתם, לא אוכלת כבר שנים ( גלוטן וכ"ו ) ולמרות שניתן למצוא תחליפים, זה לא משהו שחסר לי, אז עדיף שלא.
בואו נודה שזה לא הדבר הכי בריא בעולם.
אבל , מה לעשות, כמו הרבה לא בריאים אחרים- זה טעים.
הזמנתי לשבת משפוחה, והוחלט על בראנץ', לטובת הילדים הקטנים שבצהריים צריכים לישון, וכבר לא במיטבם, וגם כי חשבתי שאירוח מסוג זה אולי יהיה פחות עבודת הכנה עבורי...
אז החלטתי ( בין השאר ) להגיש ג'חנון.
אני מודה, מעולם לא הכנתי... לא מקפוא, ולא קנוי, ולא כזה למיקרו.
ג'חנון זה משהו שהילדים אוכלים פה ושם בטיולים כשמשהו מביא, או מחוץ לבית אם נתקלים ומתחשק.
בסמוך לישוב, באחת המשתלות, מוכרים ג'חנון כל שבת בבוקר.
כעבודת הכנה קפצתי לברר מאיזו שעה ניתן לקנות, וכמה עולה.
די הזדעזעתי לשמוע את המחיר. פשוט הגזמה פראית.
מיד החלטתי לברר אצל גיסתי, איך היא מכינה ( מקפוא )
קיבלתי הנחיות, והמלצה על יצרן ספציפי.
נכנסתי לאינטרנט, ומה לעשות שאותו יצרן ספציפי לא משווק בכלל באזורים אליהם אני מגיעה בד"כ.
מה עושים ?
מחפשים ברשת על הכנת ג'חנון- מתכון, הסברים, סרטונים... הכל יש.
אז נכון, זה עבודה בהמשכים, אבל לא סיפור כזה מסובך. וכמי שאפילו הכינה מקרון, החלטתי שעם ג'חנון אני יכולה בהחלט להתמודד.

מצאתי ברשת אין ספור מתכונים, כולם מאד דומים, וגם צורת ההכנה. ההבדלים במתכונים הם לרוב בכמות הדבש או סוכר ששמים. בבלוג שנקרא " הלוחשת לאכול" יש הסברים מצולמים ומתכון.

אני טופחת לעצמי על השכם  :)  כי הג'חנון קיבל הרבה מחמאות.
מסתבר שלא צריך להיות שייך לעדה או להיות סבתא מאד מבוגרת , על מנת להכין ג'חנון טוב. 
צריך לדעת לקרוא מתכונים, וקצת סבלנות :)
וחבל שאני לא יכולתי לטעום, כי הריח עשה רושם מדהים.

ג'חנון

קילו קמח
כף מלח
2-3 כפות דבש
פלוס מינוס 2 וחצי כוסות מים פושרים
2 כפיות אבקת אפיה

שמן
מרגרינה רכה

שמים במיקסר ( עם וו גיטרה ): קילו קמח, דבש, אבקת אפיה ומלח
מערבבים קצת, מוסיפים בהדרגה את המים, עד שנוצר בצק שמתנתק מהדפנות.
נותנים לבצק לנוח 5 דקות ( אם הוא מסתובב סביב וו הגיטרה, להוריד אותו ) 
לשים עוד 2 דקות .
מכסים את הקערה בניילון נצמד ונותנים לבצק לנוח חצי שעה.
לשים עוד טיפה ( הבצק די קשה, אבל חלק מאד וגמיש ) ושוב מכנסים ונותנים לו עוד חצי שעה מנוחה.
מחלקים את הבצק ל 12גושים. 
לשים קצת כל גוש ומכדררים לכדור חלק.
מניחים את כל הכדורים בתבנית עם קצת שמן , משמנים כל אחד טוב, עם שמן.
מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לפחות ל 5 שעות ( עד לילה )
מוציאים מהמקרר לחצי שעה.
מרדדים כל כדור למלבן דק דק.
מורחים על המלבן קצת מרגרינה בצורה אחידה.
מקפלים את הבצק ל 3. ( שליש מצד ימין למרכז, שליש מצד שמאל מעליו ) מתקבל מלבן צר וארוך
שוב , מריחה קלילה של מרגרינה. מתחילים לגלגל את הבצק, תוך מתיחה מתמדת של הבצק. עד שמתקבל גליל ארוך.
מניחים על נייר אפיה או ניילון נצמד, אחד על יד השני עם הפרדה של נייר אפיה , או ניילון.
בשלב זה ניתן להקפיא. אם מקפיאים, להוציא חצי שעה לפני שרוצים להכניס לסיר.
אפיה:
לסדר בתחתית סיר ( ג'חנון , או כל סיר אחר פשוט שניתן להכניס לתנור ) נייר אפיה. להניח שכבות של הגלילי ג'חנון , בין שכבה לשכבה אפשר לשים נייר אפיה.
בחלק מהמקומות קראתי ששמים בשתי וערב ( כל שכבה לכיוון אחר ) ובחלק אמרו שדווקא לא, כי אז יש שקעים במקומות שלא היה לגליל על מה להשען ... הנחתי שכבה על שכבה ישר , עם נייר אפיה.
יש מקומות שכתבו להניח שכבה של פרוסות לחם בתחתית ( שתספוג את השמן.... ) 
מעל השכבה האחרונה של הג'חנונים, לשים נייר אפיה ולסדר למעלה ביצים.
לאפות בחום של  100 מעלות, 12 שעות..

להגיש עם רסק עגבניות, וביצים קשות.





הבצק- חלק ולא דביק




כדורי בצק, מרוחים בשמן



התמונות האילו צולמו בערב, עם הטלפון, לא איכות היכ טובה.

כדורי הבצק אחרי השהייה של כמה שעות במקרר




רידוד לעלה דק דק




אחרי גילגול של העלה



עיטוף הגליל בנייר אפיה



הגלילים עם הנייר עטיפה, בתוף ניילון נצמד, נשלחים למקפיא


אחרי 12 שעות בתנור- מוכן.





ביצים קשות שהונחו על הגלילים, בפנים הן חומות.